+45 9626 1300 info@advokatforum.dk
Hjem 5 Kompetencer 5 Agent-, forhandler- og franchiseaftaler

Agent-, forhandler- og franchiseaftaler

En agent er en selvstændig erhvervsdrivende, der optræder som formidler for en anden – typisk en leverandør. Agenten er således ikke ansat, men modtager provision for det arbejde, der udføres for leverandøren. Agenten har derimod ikke noget aftalemæssigt retsforhold til kunden, idet aftalerne indgås direkte mellem leverandøren og kunden.

Agenters retsforhold reguleres af et EU-direktiv, som er inkorporeret i dansk ret i form af Handelsagentloven.

En forhandler er ligeledes en selvstændig erhvervsdrivende, men til forskel fra agenten køber forhandleren varer i egen regning hos leverandøren og sælger dem videre til sin kunde. Forholdet mellem forhandleren og kunden er leverandøren således ikke part i. Forhandlerens fortjeneste ligger i den avance, han videresælger varen til.

Forhandleres retsstilling er ikke tilsvarende som for agenter reguleret af lovgivningen, men bygger til en vis grad på retspraksis.

Et franchise forhold er i princippet et forhandlerforhold, hvor forhandleren i forhold til leverandøren har påtaget sig at drive sin forretning med salg af leverandørens produkter under nøje foreskrevne konceptregler.

Vi bistår såvel virksomheder, der påtænker på leverandørsiden at indgå sådanne mellemmandsaftaler, som personer, der skal optræde som agent, forhandler eller franchisetager. Disse aftaler kan få stor økonomisk betydning, og derfor må det tilrådes at søge rådgivning inden aftale indgås.

Jurist & indehaver

Kurt Lunde

kl@advokatforum.dk
Tlf.: +45 96 26 13 22 (dir.)
Mobil: +45 40 16 11 01

Advokatsekretær

Irene Dahl Ryding

ir@advokatforum.dk
Tlf.: 96 26 13 29

Alle kan få brug for en advokat

Tryk på knappen herunder, og kom tilbage til overblikket over vores kompetencer, hvor du kan læse mere.